GUILIN

Guilin és környéke

Akörnyéken végzett geológiai kutatások eredményei alapján feltételezhetjük, hogy a területet mintegy 300 millió évvel ezelőtt tenger borította. Annak kiszáradását követően - a korábbi tektonikus mozgások következtében felszínre emelkedett - mészkő uralta a vidéket. A természet évezredes eróziója, s főként a szél mállasztó hatására alakult ki a mostani, a legkülönfélébb mesebeli formákat mutató mészkőcsúcsok erdeje. Messzire nyúló, szebbnél szebb karsztbarlangok és titokzatos, föld alatti folyók teszik még izgalmasabbá kalandozásunkat. Az a tény, hogy e vidéken a nyári monszun idején egyetlen hónap alatt annyi csapadék lehullhat, mint nálunk Aggteleken egy teljes esztendő folyamán, a karsztos eróziót nagymértékben fokozza. Ráadásul a lehulló csapadék korrodáló hatását közel a duplájára emeli annak fokozott salétromsavtartalma, ami a trópusi vidékeken, illetve a monszunklíma alatt gyakori légköri kisülések következménye.

Guilin Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Terület észak-keleti részén terül el a Xijiang folyó ágának, vagyis a Guijiang folyó felső szakaszán. Guilin történelme több mint 2000 évre nyúlik vissza, szinte halljuk fülünkben azt a mondást, hogy a "guilini hegyek és vizek a legjobbak a kerek ég alatt".

AGuilin várost átszelő Lijiang (Li) folyó két partján sűrűn magasodnak a tipikus karsztképződmények. A turisztikai körzetben egy folyó, két cseppkőbarlang és több hegycsúcs található, vagyis a Lijiang folyó, az úgynevezett Nádas Fuvola Barlang, a Hétcsillag Barlang, a Magány Csúcs, a Fubo csúcs és a Diecai csúcs. Guilin belvárosától, a Lijiang folyón keresztül, Yangshuo településig -ami 83 kilométer-, egy tündérvilágba viszi az embert, mert a folyó környékén a karsztképződmények, a hegycsúcsok egymásba érnek. Lassan eveznek a folyón, hogy élvezni lehessen a tájat, ami olyan, mint egy festmény. Az említett 83 kilométeren a turisták hajóról vehetik szemügyre a környékbeli hegycsúcsok oldalain rejlő cseppkőbarlangokat és különböző nevezetességet, az emberi kézzel vésett írások száma meghaladja a kétezret.

AHétcsillag cseppkőbarlang Guilin belvárosában található, tulajdonképpen egy földalatti folyó alakította ki. A barlang tágas, benne sok-sok jéghez hasonló kőképződmény látható. A barlangban mindig a 20 Celsius-fok van, benne a turisták több mint 800 méteren sétálhatnak. A képződmények különböző formákhoz hasonlítanak, a kőlánc fölé ugró pontyhoz, elefánt ormányhoz, a koronggal játszó oroszlánhoz, vagy némely nagyobb méretű képződmény tengeri hullámhoz, hídhoz hasonlít. A barlangot réges-régen felfedezték, korábban a Sui- és Tang-dinasztia idején már a turisták kedvenc helyévé vált. Erre a barlangbeli költészeti írások nyújthatják a bizonyítékot. A barlang kapujánál két pagodát is emeltek.

A Nádas Fuvola cseppkőbarlang a város észak-nyugati részén fekvő Guangming hegycsúcs alatt rejlik, mint egy földalatti odú. A föld alatt 240 méterrel fekvő barlangban, a turisztikai útvonal csak 500 méter hosszú, de rajta sűrűn sorakoznak a különböző cseppkövek. A színes lámpák segítségével az odú olyannak tűnik, mintha egy kincses tárgyakat bemutató, kiállító terem lenne. A barlangon kívül egy földalatti folyó vízét összegyűjtő meder üdvözli a látogatókat.

A Lijiang folyó más neve Guijiang, mely átszeli Guilin várost, s Wuzhou városnál ömlik be a Xijiang folyóba. A folyó Guilint és Yangshuot összekötő szakasza majdnem félszáz kilométer hosszú folyosót alkot. A jáde zöld színű vízfelületen a folyó mellett fekvő karsztképződmények képe tükröződik. Úgy tűnik, mintha az áttetsző víz alá, lefelé mélyednének a mészkőcsúcsok.

Yangshuo a Lijiang folyó partján Guilin várostól 60 kilométerre található. Itt bőven képződnek most is tipikus karsztképződmények. A látogatók szárazföldön is felkereshetik a kis településen a karsztbarlangokat. A Lijiang folyó északról délre innen változtat irányt. Réges-régen az ősök úgy értékelték a települést, hogy Yangshuo melletti félszáz kilométernyi vízi út tele van látványossággal, a Bilian csúcsnál elhagyatottan laknak a helyi családok.

AHét Csillag elnevezésű sziklák alatt összesen 8 cseppkőbarlang rejlik, különböző formájúak és eltérő a nagyságúak. Néhányaknak tágas a belső tere, kupola alakú a teteje, néhányban kanyargósan befelé kúszik a szerpentines út. Néhány magas, belsejében mindig meleg van, néhány a föld alá süllyed, és jócskán hideg van bennük. Némelyikben folyó vagy meder található, vagy annyira nagy a belső tere, hogy hajókázni lehet benne vagy földalatti folyó található a kövek alatt.

Alegkorábban képződött barlang, Kőkamraként ismert. Ebben található a legtöbb látnivaló is. Régen egy Tang-dinasztiabeli irodalmár művében így jegyezte fel a barlangról szerzett benyomásait: a barlangba jutva egy jáde színű nagy terem tárul a szem elé, a különböző alakú sziklák úgy állnak ott, mintha szaladnának a tigrisek, hullámok verődnének a parthoz, magasodnának a csúcsok. Mindezek ámulatba ejtették a látogatókat. Valójában a Kőkamra egy vizes barlang, a belső tere alacsonyabb a barlangon kívüli talajnál. Mesterséges beavatkozások hatására az árvizek szezonjában a külső esővíz nem rombolja tovább az üreget. Ezért egész évben látogatható a barlang. A vizes barlang 128 méter hosszú, benne a vizes területek nagysága meghaladja az ezerszáz négyzetmétert is. A víz mélysége eléri az 1, 2 métert. Az egyik csoda, hogy a szóban forgó Tang-dinasztiabeli irodalmár falra írt kézírásának felét elárasztotta a víz. A barlang mennyezetén egy rés mentén szétmállott mélyedés látható, melyet "égi völgy"-ként emlegetnek. A mennyezet több mint 30 méter magas, melyen a barlangban található víz fénye villog.

A barlangban Guanyin Bódhiszattva szobra áll, melyet egy kis üregbe állítottak be. Környékén, a falakon Tang- és Song-dinasztia költők falba vésett műveit, kézírásait vehetik szemügyre a látogatók. A látványt az ezer éves költészeti folyosónak is nevezik, mert rajta több mint 400 vésett mű olvasható. Ebből a szempontból a Nagymedve barlangot Kína kalligrafikus múzeumának is tartják, mert a Kőkamrabeli vésett írások mellett a többi barlangban is található a sziklába vésett írás.

A Kőkamrától nyugatra fekszik a Bixia elnevezésű barlang. A Kőkamrától eltérően a Bixia alja a talajszint felett található, ezért nem fenyegeti a víz elöntése. A Bixia a Hét Csillag sziklák között rejlő barlangok közül a legszebb és a leghosszabb, hosszúsága eléri a 180 métert. Mivel egy nagy szikla szélén található, s egy kis üregen keresztül beverődik a napfény, Fény sziklaként is emlegetik a barlangot.

A Bixia belsejéből nyílik egy egyedülálló odú, vagyis az úgynevezett Szarvas Csont. Igen ritka, régi emberi nyomok találhatók benne, ezért manapság nem is teljesen nyitott a turisták előtt. A barlang felső részén van egy kis lyuk, a napfény beszűrődik ott.