Híres drágakövek 2

Mária, román királyné zafírja

 

Ez az óriási négyszögletes, díszpárna alakú zafír - mely egyik végénél keskenyebb, mint a másiknál - 2003. november 19-én került kalapács alá Genfben.

Az ékkő eladás előtti címkéje a következőt tartalmazta: "Egy nemes család tulajdona", a zafír - mely egy nyakláncot díszített - felbecsült ára, pedig 879 000-1318 000 dollár között volt.

Egy varázslatos és történelmi zafír medál Cartiertől. Egy díszpárna alakú, 478, 68 karátos zafír, melyet virágos gyémánt motívum tart három ponton, a fonákján is gyémántkerettel, és az alátámasztásoknál is, francia platina próbajellel.
Erre a 478 karátos zafírra az első utalást Cartier tette 1913-ban, amikor az ékkő hét másik zafírhoz került, és a királyi család egy szép gyűjteménye alakult így ki. Ugyanebben az évben később, a gyémánt nyakláncot átalakították, hogy kihagyják a kisebb zafírokat azért, hogy a nagy zafírra összpontosuljon a figyelem.

A gyönyörű ékszer design-ja 1919-ben újra megváltozott, és Cartier legértékesebb darabja lett a Hotel Maria Cristina őszi show-jának kiállításán, San Sebastianban. A városban beszédtárgy lévén Spanyolország királynője, Victoria Eugenia, az anyakirálynő Maria Cristina és Bourbon hercegnője is megérkezett, hogy teljes pompájában csodálják meg.

Két évvel a spanyol kiállítás után a gyémánt nyakláncba rakott zafírt megvásárolta a román Ferdinand király. Gyönyörű hitvese, Mária királyné akkoriban a negyvenes évei közepén járt, és a román kulturális érdeklődés nagyköveteként volt híres (Mária királyné unokája volt a brit Viktória királynénak és az orosz II. Sándor cárnak is).
A zafírt valószínűleg 1947-ben adták el, amikor Michael király (Mária királyné unokája) elhagyta Romániát. Harry Winston szerezte meg. A zafír nélküli gyémánt nyakláncról az utolsó képet Michael király és Anne hercegnő 1948-as esküvőjén készült.

Mária román királyné zafírja a legnagyobb zafír, amely eddig árverésen megjelent isteni szépségével, hihetetlen történelmi hátterével, melyek miatt vitathatatlanul egyedi ékszer.

India Csillaga zafír

Az India csillaga 563, 35 karátos súlyával a világ legnagyobb és egyben leghíresebb zafírja.

Megközelítően 2 milliárd éve alakult ki, és úgy 300 éve találták meg Sri Lankán, ahol folyamatosan kitűnő zafírokat találnak az ősi folyók által lerakódott homokos és kavicsos rétegeiben. J.P. Morgan iparmágnás és pénzügyi szakember 1900-ban mutatta be a zafírt a New Yorki Természettörténeti Múzeumban. Manapság az India csillaga a legnevesebb darab a Múzeum gyűjteményében.

Az India csillagában az ásványi rutil jelenléte adja meg a zafír tejes jellegét. Ugyanennek köszönhető a csillagos hatás, az apró ásványi rostok a kőben, három irányban helyezkednek el, és a bejövő fényt csillag mintában tükrözik vissza. Ez a hatás a csillagosság, és a színükkel együtt ez az a jellemző jegy, amely a csillag zafírokat olyan értékessé teszi.

1964-ben az India csillagát (a Delong Star rubinnal együtt) Jack Murphy és két másik férfi ellopta. 25 ezer dollár váltságdíj ellenében visszaszerezték őket.