Achát

Az achát egy féldrágakő, különböző kvarcoknak réteges összetétele, az ipari megmunkálásra a legkeresettebb kalcedonfajta. Jellemző rá a szalagos színezettség, mely nagyon szép. Könnyen lehet mesterségesen színezni, és színeit felerősíteni. Gyakori az achát geoda.
Változatos rajzának megfelelő különböző elnevezései: szalagos, csillagos, szivárvány-, felhőachát.

ELŐFORDULÁSA
Ausztria, Dél-Afrika, Kelet- India, Németország, Olaszország, Kína, USA, Mexikó, Uruguay, Csehország.

 

Ametiszt

Az ametiszt a kvarc ásványnak az ibolyaszínű változata. A lila legkülönbözőbb árnyalataiban, az egész világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig sok árnyalatban fellelhető. Az összes kvarcváltozatok között a legkedveltebb kő. A régiek is nagy becsben tartották, amulettnek hordták, mert azt hitték róla, hogy hordozóját megvédi a részegségtől (az amethüsztosz görög szó, jelentése: nem részegítő). Főleg ékszerként használják. Hasonló módon munkálják meg, mint a többi kvarcot, de féldrágakő változatát a briliánshoz hasonlóan sokszöglapocskásnak köszörülik, hogy ragyogása elevenebb legyen.
Az ametiszt dikroizmusa /kétszínűsége/ kékes vagy más szögből nézve vöröses-bíbor árnyalatú. Az ametiszt gyakran tartalmaz zárványokat, amelyek tigriscsíkosak, ujjlenyomat vagy toll alakúak. Hőkezeléssel az ametiszt színét sárgára változtathatják, és akkor citrin keletkezik.
Az olyan kristályokat, amelyek részben citrinből, részben ametisztből állnak, ametrinnek nevezik.

ELŐFORDULÁSA
Az ametiszt hordalékban vagy drúzákban található. A legnagyobb drúza lelőhely Brazíliában van. Az Uralból /Oroszország/ származó ametiszt pirosas színezetű, a kanadai ametiszt ibolyaszínű. További lelőhelyek: Sri Lanka, India, Uruguay, Madagaszkár, USA, Németország, Ausztrália, Namíbia, Zambia, Mexikó, Kelet-Afrika, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia.
A gyengébb minőségű anyagokból gyakran gyöngyöt készítenek.
A XIX. század végén az ametiszt ékszerek nagyon népszerűek voltak.

 

Akvamarin

Egyenetlen, kagylós törésű, rosszul hasadó kristály. Színe a világostól a sötét kékeszöldig terjed.
A XIX. században az akvamarin kedvelt színe a tengerzöld volt, a neve is tengervizet jelent.
Ma a legtöbbre értékelik az égkék és sötétkék színűeket. Az akvamarin kétszínűsége onnan ered, hogy egyik irányból kék, másik irányból nézve, pedig színtelen. A drágakő minőségű akvamarin található kristály formájában is. Gyakran csiszolják úgy, hogy táblalapja a kristály hosszával párhuzamos legyen, így érhető el a legkedvezőbb színhatás.

ELŐFORDULÁSA

Élénk kék kristályai ismertek több pegmatitban Minas Geraisból (Brazília) ahol a Marambaia- bányában egy 70 cm hosszú és 110kg-os kristályt találtak.
Újabban gyönyörű, fénylő 30 cm-nél hosszabb kristályokra leltek a Medina-bányában. További lelőhelyei: Murzinka (Urál), Adun Kilon (Szibéria), Spitzkopje (Namíbia), Gilgit (Pakisztán), stb.

 

Aventurin

Az aventurin kedvelt féldrágakő, szürkés zöld, szemcsés kvarcmódosulat, színadó anyaga a krómcsillám.
A kalcedon család tagja, érdekességét a fémes csillogású csillámpikkelyeknek köszönheti. Alapszíne legtöbbször zöldes, de a csillámpikkelyek lehetnek fehérek, sárgák, zöldek, sőt kékes is attól függően, honnan származik a kő. A vörösesbarna Szibériából, a zöld Indiából, Nepálból ered, a kék, pedig Brazíliából. Neve az Olasz a ventura - sors szerencse szóból származik. A XVII. században, a híres muránói üveggyárban, egyszer véletlenül rézreszelék került az üveg masszába, s amikor kihűlt egy csodálatosan csillogó üveget kaptak. Ez a csodálatosan csillogó üveg megtévesztésig hasonlított az aventurinhoz.

ELŐFORDULÁSA

Brazília, India, Erdély, Kína, Oroszország, Madagaszkár, Nepál, Spanyolország, Szibéria, Tanzánia, Ural.

 

Borostyán

Valójában a borostyánkő egyáltalán nem kristály, hanem 40-50 millió évvel ez előtti őskori tűlevelű fák, megkövesedett gyantája (fosszília). Könnyű, a víz felszínén lebeg, éghető, szilánkosan hasadó. Néha zárványokat, növényeket és rovarokat tartalmaz. Színe az egészen világos sárgától, a barnás színárnyalatig minden színárnyalatban előfordul.
Legismertebb a Baltikumból származó formája a baltikumi vagy közönséges borostyánkő. A megkövesedett gyantának a legelterjedtebb és legismertebb baltikumi közönséges borostyánkő mellett több mint, 50 fajtája ismert. Híres arról a tulajdonságáról, hogy kitűnő állapotban őrzi meg a még képlékeny állapotában beleragadt kisebb állatokat, elsősorban ízeltlábúakat.
Nincs kristályos szerkezete, amorf, és tömjénillat kibocsátása közben ég el, ebből származik a mai neve, amely égő követ jelent. A görög mitológiában a következő legenda maradt fenn róla: A Napisten, Helion fia, Phaeton kérte apját, ahogy a tűzlovakkal fogatot kihajthassa. Helion megengedte, de Phaeton nem tudta kezelni a szilaj állatokat. Így a napszekér túl közel került a földhöz és lángokba borította azt. Zeus villámokat küldött haragjában Phaeton ellen, akinek a teste egy sziklán szétzúzódott. A Napisten lányainak, a Heliádéknak oly sok bánatot okozott ez a szomorú haláleset, hogy az istenek részvétet éreztek irántuk, ezért őket lucfenyővé változtatták. Azóta csepeg a fákból az aranylóan fénylő gyanta.

ELŐFORDULÁSA
Dominikai Köztársaság, Burma, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szicília.

 

Cirkónia

A cirkónia (CZ) egy nagyon jó gyémántutánzat. Csaknem olyan ragyogó, mint a gyémánt, a tüze még nagyobb is (ami elrejti csekélyebb brillanciáját), és viszonylag kemény, ami miatt tartós, jól viselhető. Ez egy olcsóbb, megfizethetőbb, mégis nagyon szép és elegáns alternatív kő!

 

Citrin

Világos sárga színű, napjainkban már ritkán előforduló ásvány. Neve a latin citrus szóból származik, és színére utal, jelentése; citrom.
A citrin is az 5 alapkristály egyike, világos sárga színű, napjainkban már ritkán előforduló ásvány. Hevítéssel ametisztből, füstkvarcból előállítható, így jóval sötétebb színe lesz, mégis könnyű összekeverni az igazi citrinnel.
Az 1500-as években, citromsárga fényben tündöklő hegyikristálynak nevezik, de nem alaptalanul. Vastartalmú hegyikristály, amely valószínűleg magas hőmérséklet hatására vált sárgás színűvé.

ELŐFORDULÁSA
Brazília, Madagaszkár, Urál vidéke Franciaország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Délnyugat Afrika, Burma, Namíbia.

 

Gránát

A gránátcsalád egyike a drágakővilág legizgalmasabb családjának. Kemény, tartós, gyakran nagyon ragyogó kő, amely sok színben előfordul.

ELŐFORDULÁSA
Csehország, Ausztrália, Dél-Afrika, Kenya, Nigéria, Srí Lanka, Oroszország, USA.

 

Gyémánt

A gyémánt a terméselemek csoportjába tartozó ásványfaj. Elnevezése a görög adamas szóból származik, ami legyőzhetetlent jelent. Drágakő minőségű darabjait ékkőnek csiszolják meg. Gyengébb minőségű kristályai üvegvágó és gravírozó szerszámokba kerülnek, vagy csapágyakat készítenek belőlük. Értékét a szín, tisztaság, csiszolás és a karátsúly együttese határozza meg.
A tiszta, színtelen gyémánt a legnépszerűbb, de más változatok, a sárgától és barnától a zöldig, kék, rózsaszín, piros, szürke, valamint fekete is megtalálhatók, a benne lévő szennyezéstől függően.
Leszámítva a ritka, színes gyémántokat (rózsaszín, kék) a kövek értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük.
A gyémánt a drágakövek királynője. A természet egyik csodája, tiszta kristályos szén, amely a Föld mélyében keletkezett évmilliókkal ezelőtt.
Az emberek kb. 4 ezer évvel, ezelőtt fedezték fel Indiában, azóta is a legkeményebb természetes anyagként ismert, az örökkévalóság szimbóluma. Csiszolás révén jön létre, amely képes a befogadott fény 100 %-át visszatükrözni.
A tökéletes hasadás a kezdeti fázisban megkönnyíti a feldolgozást, de csiszolni csak másik gyémánttal lehet. A gyémánt kedvelt köve az ékszerészeknek, keménysége, fénye és csodálatos tüze miatt, a legegyszerűbbtől a különlegesig. A legtöbb gyémántot briliánssá csiszolják, amely kihozza a gyémánt természetes tüzét.

ELŐFORDULÁSA
Addig, amíg India majd később Brazília volt a fő gyémánttermelő ország, a gyémántok a folyók hordalékából kerültek ki. 1870 körül a dél-afrikai Kimberlitben óriási mennyiségben termelték ki a gyémántot. Ma a legtöbbet Ausztráliában termelik, de Ghána, Zaire, Angola, Namíbia Oroszország, USA és Brazília is kiváló lelőhelyek.

 

Holdkő

Bézs, rózsaszín, zöld, sárga, fehér, szürke, kék finom árnyalataiban ezüstösen derengő, alig átlátszó, fehér karcú, selymes fényű, a földpátcsoportba tartozó kálium-alumínium-szilikát összetételű kő.
Az Indiában a holdkő, szent drágakőként tisztelt, mellyel a templomokat díszítették, és szorosan kapcsolódik érzelmi életünkhöz. A tojás alakúra csiszolt holdkövet Síva jelképének tartják. Indiai neve azt jelenti, hogy a Hold fénye. Őseinknél csodatevőnek számított, mert úgy vélték, hogy színét a szerint változtatja, hogy a Hold milyen negyedben van.
Az indián kultúrákban a Nagy Istennő köveként tisztelik, még az Arabok családi békét és gyermekáldást várnak tőle. A bőséges terméshozam reményében az egyes népek, holdkövet akasztottak a gyümölcsfák ágaira.

ELŐFORDULÁSA
Burma, Brazília, India, Madagaszkár, Srí Lanka, USA.

 

Jáspis

Finoman szemcsés kalcedon-változat, féldrágakő. A jáspis a kvarc tömör, finom szemcsés, átlátszatlan változata. Úgy hitték, hogy megvéd a látászavaroktól és a szomjúságtól. Barna, szürkéskék, vörös, sárga és zöld árnyalat fordul elő, valamit ezek keveréke. A vörös színt a vas-oxid okozza. Az "orbicular" jáspis fehér vagy szürke, szem alakú, vörös jáspissal körülvéve. A "riband" jáspis csíkos és kámeák, intagliók faragására használják, amelyek megmutatják réteges szerkezeték. A szarukő a jáspis szürke változata.
Naplemente előtt kell kitenni a Napra, magába gyűjti az esti sugarak melegét, és kozmikus erejét.

ELŐFORDULÁSA
A vörös jáspis Indiában és Venezuelában fordul elő. Az USA-ban különböző színű, Kaliforniában főleg az orbicular-jáspis található. Oroszországban vörös és zöld riband-jáspis fordul elő. Lelőhelyei még Franciaország, Afrika, Ausztrália, Egyiptom, Kanada, Szicília, Magyarország és Németország.

 

Korall

A korall ősidők óta elterjedt ékesség. A Földközi-tenger mentén élő népek már a történelem előtti időkben viselték, s mint a kereskedelem tárgya, már az ókorban eljutott a kontinens belsejébe is. Korán felismerték kitűnően faragható voltát, s szebbnél szebb dísztárgyakat varázsoltak az ágas-bogas korallból. Elterjedését mind Keleten, mind Nyugaton elősegítette az a babona, hogy nemes korall nyakban vagy karon viselve, megóv a szemmelverés ellen. A korall, gyönggyel, arannyal kitűnően harmonizál.

 

Lápisz Lazuli

A lápisz lazuli kék színű kőzet,- féldrágakő. A lazúrkő összetétele és színe változik, a legjobb minőségűnek az számít, amelyik intenzív kék színű, apró fehér kalcit, és bronz sárga piritfoltokkal. Napjainkban kedvelt ékszerkő, főként ezüstbe foglalva.

ELŐFORDULÁSA
Chile, Mexikó, Kanada, Egyiptom, Afganisztán, Burma, Oroszország, USA.

 

Malachit

Smaragd színű, selymes fényű ásvány. A réz kinyerésén túl, tömött tömbös előfordulásait díszítőkőként is felhasználták. Szép példája látható ennek Oroszországban Szentpéterváron a Téli Palota és az Izsák-székesegyház burkolása. A San Paolo Fuori Le Mura bazilika szentélyét az orosz cár által adományozott malachittal burkolták. Gömbölyűre, domború ovális formára munkálják meg, nyakláncnak fűzik, karperecekbe, melltűkbe, fülbevalókba, ritkábban gyűrűbe foglalják. Ezüsttel, ezüstbe foglalva nagyszerűen harmonizál.

ELŐFORDULÁSA
Németország, Franciaország, Oroszország, Namíbia, Románia, Zaire, USA.

 

Markazit

A markazit nem más, mint vas-szulfid ásvány. Üledékes kőzetekben található. A Mississippi völgyében jelentős érctelepeket alkot. Nagyon kedvelt anyag az ékszerkészítésnél, főként ezüstbe foglalva mutat szépen.

 

Napkő

A napkő,- avanturin földpát. E néven vöröses színben fémesen csillogó földpátokat értünk. A leggyakoriabbak és legszebbek az oligoklásznap kövek. A sajátságos fényjelenséget apró hematit lemezkék okozzák, amelyek a földpát anyagában egymással párhuzamosan helyezkednek el. A csillogó fénytünemény a legszebb a hasadási lapokon: a bázis- és oldallapon, de a többi lapon is észlelhető. Minél sűrűbb és egyenletesebb a hematit lemezkék eloszlása, annál szebb a kő. Legszebb a vörös színű, mely arany vagy ezüstszínekben csillog. Avanturin földpátnak azért nevezik, mert az avanturin kvarchoz hasonlít, ettől azonban kisebb keménysége és jó hasadása könnyen megkülönbözteti.

ELŐFORDULÁSA
Az oligoklász egyik legrégebben ismert lelőhelye Sattel-sziget a Fehér-tengerben, Archangelsk közelében. 1831-ben fedezték fel a Werchne-Udinsk-i lelőhelyet a Bajkál-tóba ömlő folyóvíz, a Selenga mellett. Még később váltak ismeretessé Norvégia fontos, gnájszokban lévő lelőhelyei Tvedestrand vidékén és Hitterö szigetén. Észak-Amerikában több előfordulási helye ismeretes s Pennsylvaniában nemcsak vörös, hanem zöldesen csillogó napkövet is találnak.Ónix

Az ónix a mikrokristályos kvarc egyik változata. Világszerte megtalálható a lávák gázüregeiben. Az ónix egyenes csíkozású, barna-fehér, vagy fekete-fehér. A rómaiak pecsétnyomókat faragtak belőle.

 

Opál

Az opál az oxidok-hidroxidok osztályába tartozó krisztoballit ásvány víztartalmú, gyengén kristályos változata. Elnevezése görög közvetítéssel (opaliosz) az ó-indiai upala (kő, drágakő) szóból származik. Színe változatos, általában a fémionok vagy ásványzárványok színezik.
Az opál a többi drágakőtől eltérően nem kristályos, kiszáradhat, és törékennyé válik. Annak ellenére, hogy puha és könnyen törik, a nemesopál a gyűrűk népszerű köve. Két változata van. Egyik a nemesopál, amely a színek, felvillanását mutatja, a másik a közönséges opál, amely általában átlátszatlan és nem mutat színjátékot. A nemesopál színjátékát szerkezete okozza, a rendezetten elhelyezkedő kis gömbök szórják a fényt, és a fellépő interferencia eredményezi az irányfüggő színeket. A nemesopál számos színváltozatban fordul elő. A jó minőségű opál kövek átlátszóak, nem tejszerűek.

ELŐFORDULÁSA
Az üledékes kőzetek üregeiben vagy a vulkáni kőzetek teléreiben található. Ausztrália a fő opáltermelő ország. Egyéb lelőhelyei USA, Brazília, Magyarország, Mexikó és Afrika déli része.

 

Peridot

A peridot (v. olivin) színskálája a sárgászöld árnyalatoktól kiindulva sötétebb, tisztább zöld színekig halad, színének dús volta kivételes lehet. A drágakő-minőségű olivint a geológusok peridotnak nevezik. Erősen kettőstörő hatású. A középkorban a keresztesek hozták be Európába, a Vörös-tengeren lévő St. Johns szigetekről, ahol több mint 3500 éve bányásszák.

 

Rózsakvarc

Rózsaszínű kvarc, melynek színezetét a mangántartalom adja. A mangán aktivizálja az enzimeket. A rózsakvarc a kvarc-család "leglágyabb" köve, nagymama-kőnek is hívják.
A rózsaszínű és a rózsaszínnek minden árnyalatában előforduló kvarcot nevezik rózsakvarcnak, színe titánszennyeződéstől származik. Általában dísztárgyakat faragnak belőle. A rózsakvarc kristályok nagyon ritkák, inkább vaskos tömlők formájában találhatók, amelyeket faragnak, vagy gyönggyé csiszolnak. Ritkán átlátszó, inkább homályos és karcolt, mert rideg. A cabochonra csiszolt rózsakvarc rutil zárványai csillaghatást idézhetnek elő.
A rózsakvarc tömegekben képződik és kizárólag pegmatitekben fordul elő.
Van egy különleges fajtájuk, amit rozalinnek neveznek, kicsit átlátszó és csak Madagaszkáron fordul elő.
A szerelem istene rejtette el a földünkben, hogy az emberek megismerhessék a megbocsátást és a szeretetett. Már az ókorban a szerelem kövének tartották, szerelmi varázskőnek számított, a feltétel nélküli szeretet és a béke köve.

ELŐFORDULÁSA
Urál vidéke, Dél-Afrika, Egyesült Államok, Brazília. Japán. India, Madagaszkár.

 

Rubin

A rubin a drágakövek drágaköve,- még a királyok is sokra becsülték. Az, hogy a rubin a legszebb vörös-piros drágakő, azt jelenti, hogy a legszebb rubinoknak úgynevezett - galambvér vörös - színe van. Az ilyen színű rubinok általában Burmából származnak. A rubin keménysége 9-es, ami annyit tesz, hogy ez a kő a korund csoport tagja, illetve, hogy keménysége a gyémánt után a legnagyobb (a gyémánté 10-es).
A vörös, drágakő minőségű korund a legalkalmasabb drágaköves ékszerek készítésére.
A rubin vörös színárnyalatai - a rózsaszíntől a bíborig vagy barnás-vörösig - a kő króm - és vastartalmától függnek.
Kristályai hegyes vagy lapos végű, hatlapú prizmák, amelyek rétegesen növekedtek és a geológiai feltételektől függően alakultak ki a jelenlegi színváltozatok, sávok.

ELŐFORDULÁSA
Világszerte előfordul vulkáni, metamorf kőzetekben, vagy víz koptatta kövek formájában, hordalékokban. A legszebb kövek Burmából származnak, a vörösbarna kövek fő forrása Thaiföld. Afganisztánban, Pakisztánban és Vietnamban a fényes vörös köveket, Indiában, Észak-Karolinában, Oroszországban, Ausztráliában és Norvégiában a sötét, sokszor majdnem átlátszatlan köveket találják. További lelőhelyek: Kambodzsa, Kína, Srí Lanka, Dél-Afrika, Brazília, Angola, Zambia, Tanzánia.

 

 

Smaragd

A smaragd a berill zöld változata és a legmegbecsültebb drágakövek egyike. Neve a görög szmaragdosz szóból ered, mely zöld követ jelent.
Sok ezer év óta keresett drágakő, a legkorábbi ismert bánya Kr. e. 2000-ből Egyiptomban található. Gyönyörű zöld színe a benne lévő krómtól és vanádiumtól származik.
A smaragdok ritkán repedésmentesek, ezért a köveket gyakran olajozzák, hogy megtöltsék és eltüntessék a repedéseket, és szebb színűvé váljanak. Lépcsős csiszolást alkalmaznak, ez smaragdcsiszolás néven is ismert.

ELŐFORDULÁSA
Gránitban, pegmatitban és agyagpalában, hordalékban található. A legjobb minőségű smaragd Kolumbiából származik.

További lelőhelyek: Ausztrália, Brazília, Dél-Afrika, Egyiptom, USA, Norvégia, Oroszország, Pakisztán és Zimbabwe.
A történelmi múltban felhasznált smaragdot Egyiptomban, Kleopátra bányáiban bányászták, ma itt már csak gyenge minőségű található.

 

 

Topáz

A topáz szó valószínűleg a szanszkrit "tapas" szóból ered, ami tüzet jelent.
Különböző színben fordul elő a topáz, a sötét aranysárga, és a rózsaszín a legértékesebb, de a kék és a zöld kövek is népszerűek.
A természetes rózsaszínű topáz ritka. A legtöbb rózsaszínű követ sárgából hőkezeléssel állítják elő. Sokszor a színtelen topázt besugárzással és hőkezeléssel különböző kék színűvé változtatják, ezek szabad szemel sokszor megkülönböztethetetlenek az akvamarintól. Sok topázban csepp alakú üregekben gázbuborék vagy nem elegyedő folyadékok vannak. A prizmás topázkristályoknak jellegzetes rombusz alakú keresztmetszete van, és a hosszukkal párhuzamosan barázdáltak. Tökéletes hasadásúak.

ELŐFORDULÁSA
A topáz vulkáni kőzetekben fordul elő. Hordalékokban is megtalálható, mint víz koptatta kő. Brazília, USA, Sri Lanka, Burma, Ausztrália, Tasmania, Pakisztán, Mexikó, Japán és Afrika.

 

 

Türkiz

A türkiz név annyit tesz, hogy -török kő-, mert kereskedelmi útvonala Törökországon át vezetett. Legszebb darabjait Északkelet-Iránban találják, de Afganisztánban, Kelet-Ausztráliában, Kínában is szép darabok kerülnek elő. A tiszta kék szín ritka,- ezért ezek a példányok drágák is,- többnyire barna erezetet mutat.

ELŐFORDULÁSA
Egyiptom, Irán, Lengyelország, Kína, USA, Mexikó, Peru.